Program je určen žákům 1. a 2. ročníku ZŠ Tento výukový program se zaměřuje na zvyky, tradice, seznámení s tradičními řemesly, budování vztahu k ruční práci, uvědomění si bohatství přírody, doplňování školních znalostí, praktické ověření a rozšíření školních znalostí, rozvoj manuálních zručnost. Vzdělávací program je vytvořen pro žáky 3. - 5. tříd základní školy.
Zaměřuje se na přiblížení procesu zrození kváskového chleba – od výběru vhodné lokality pro pěstování obilí, fází růstu rostliny během jednotlivých ročních období, důležitost živin a vláhy pro rostliny, činností na poli během celého roku, využívané zemědělské techniky během sklizně, následné uskladňování zrn a jejich další zpracování, mletí a cílové pečení kváskového chleba. Program ukazuje porovnání dnešních moderních technických způsobů práce na poli a ve mlýně s technikami a způsoby sklizně, činností na poli, mletím mouky a přípravy kváskového chleba v minulosti. Jednotlivé bloky jsou propojené s tradicí a důležitostí pečiva v jídelníčku každého člověka.
Vzdělávací program je naplánován na 16 vyučovacích hodin a je rozdělen na 7 samostatných vyučovacích bloků. Kromě čtvrtého bloku trvají všechny 2 vyučovací hodiny, čtvrtý blok je naplánován na 4 vyučovací hodiny.